Despre dieta keto

O dietă ketogenă sau dieta keto este un plan de alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați care vă poate ajuta să ardeți grăsimile mai eficient.
Are numeroase beneficii dovedite pentru pierderea în greutate, sănătate și performanță, așa cum au demonstrat peste 50 de studii. De aceea este din ce în ce mai recomandata de tot mai mulți medici și profesioniști din domeniul sănătății.
O dietă ketogenă poate fi deosebit de utilă pentru a arde excesul de grăsime corporală fără a te înfometa, precum și pentru a îmbunătăți diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.
Studiile științifice au arătat în mod constant că, în comparație cu alte diete, keto și low carb sunt adesea mai eficiente pentru pierderea în greutate și îmbunătățesc anumiți markeri ai sănătății.
Acest lucru a fost demonstrat în mai multe meta-analize ale unor studii de înaltă calitate. De exemplu, aceasta:
The British Journal of Nutrition 2016: Efectos de dietas bajas en carbohidratos versus dietas bajas en grasas sobre el peso corporal y los factores de riesgo cardiovascular: un metanálisis de estudios controlados aleatorios
O dietă keto este o dietă foarte săracă în carbohidrați și mai bogată în grăsimi. Este foarte asemănătoare cu alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați.
Într-o dietă keto, mănânci mai puțini carbohidrați, menții un aport moderat de proteine și îți poți crește aportul de grăsimi. Reducerea carbohidraților aduce corpul într-o stare metabolică numită cetoză, în care grăsimile (din corpul tău și din ceea ce mănânci) sunt consumate pentru energie.
„Keto” într-o dietă ketogenă provine din faptul că permite organismului să producă molecule mici de combustibil numite „cetone”. Este o sursă alternativă de combustibil pentru organism, pe care o folosește atunci când glicemia (glucoza din sânge) este scăzută.
Când mănânci prea puțini carbohidrați sau prea puține calorii, ficatul produce cetone din grăsimi. Aceste cetone servesc ca sursă de combustibil pentru întregul corp, în special pentru creier.
Creierul este un organ flămând care consumă multă energie în fiecare zi și nu poate funcționa direct cu grăsime. Poate funcționa numai cu glucoză… sau cetone.
Într-o dietă ketogenă, întregul organism își schimbă alimentarea cu combustibil pentru a funcționa în principal pe grăsimi; arde grăsimile 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Când nivelurile de insulină sunt foarte scăzute, arderea grăsimilor poate fi mult crescută. Devine mai ușor să accesezi grăsimea stocată în organism pentru a o arde.

Acest lucru este grozav dacă încercați să slăbiți, dar există și alte beneficii, cum ar fi să vă simțiți mai puțin infometat și să aveți o aprovizionare constantă de energie, fără vârfurile glicemiei și blocările care apar adesea atunci când mâncați mese bogate în carbohidrați. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți alert și cu o concentrare mai bună.
Când organismul produce cetone, acesta intră într-o stare metabolică numită cetoză. Cea mai rapidă modalitate de a intra în cetoză este prin post – să nu mănânci nimic – dar nimeni nu poate posti veșnic.
O dietă keto, pe de altă parte, poate fi urmată pe termen indelungat și are ca rezultat și cetoză. Are multe dintre beneficiile postului, inclusiv scăderea în greutate, fără a fi nevoie să postești intens.
A SE CONSULTA MEDICUL SAU NUTRITIONISTUL PENTRU EVALUAREA POSIBILITATII DE A URMA DIETA KETO, ACEASTA AVAND SI CONTRAINDICATII IN A PUTEA FI URMATA !!!