Tipuri de testare cetone. Care este standardul de aur in monitorizarea cetonemiei in dieta keto?

Testele de sânge, respirație și urină versus cetoză: 

 

Dacă ții post sau urmezi o dietă săracă în carbohidrați, paleo sau ketogenă, probabil consumi mai puțini carbohidrați și produci niște cetone.

Dar oare ești la nivelul optim de cetoză nutrițională de care vei beneficia?

În ce stadiu de cetoză te afli acum?

Testarea este singura metodă sigură de verificare.

Pare destul de ușor, nu-i așa?

Ei bine, odată ce înțelegeți numeroasele metode de testare a cetonelor și descoperiți cum să obțineți cele mai precise constatări.

Și asta veți descoperi aici.

 

De ce să vă verifici nivelul de cetone?

 

Scopul unei diete ketogenice este de a consuma alimente care te ajută să intri și să rămâi în cetoză. Cu toate acestea, nivelurile tale de cetone sunt influențate de mai mult decât de doar de consumul de alimente keto. Nivelurile tale de cetone și nivelurile de glucoză din sânge pot fi influențate de cantitatea de alimente pe care o consumi, precum și de modul în care reacționezi la anumite alimente și activități, care, la rândul lor, pot avea un impact asupra a cât de reușită este cetoza pentru tine. Acest lucru implică faptul că, chiar dacă urmezi fiecare sfat, este posibil să iți fie dificil să atingi nivelurile dorite de cetoză. Testarea nivelurilor de cetone este singura modalitate de a obține răspunsul.

Monitorizarea cetonelor iți oferă o perspectivă asupra modului în care corpul tău răspunde. De asemenea, iți ofera indicii și o oportunitate de a-ți ajusta dieta. Poate doresti să schimbi aportul de carbohidrați sau să descoperi care sunt alimentele declanșatoare. Testele iți permit să observi cum mici modificări iți afectează rezultatele și care alimente au cel mai mare impact asupra nivelului de cetone. Sau poate doresti să monitorizezi modul în care nivelurile de cetone reacționează la diferiți stimuli, cum ar fi exercițiile fizice sau consumul unui anumit tip de îndulcitor. Din nou, testarea este singura modalitate de a afla.

Dar care test este mai bun pentru a obtine cele mai corecte rezultate? Este o analiză de sânge? Este un test de respirație sau un test de urina?

Testul cetonelor din sânge este răspunsul clar: este standardul de aur pentru testarea cetonelor tale. Iată de ce:

 

Cetonele sunt clasificate în trei categorii.

 

Corpul tău va produce trei tipuri de corpi cetonici în timpul tratamentului cu keto. Este esențial să înțelegem variațiile dintre ele, deoarece fiecare metodă de testare evaluează ceva diferit. Acetoacetatul este măsurat în urină, acetona este măsurată în respirație și beta-hidroxibutiratul este măsurat în sânge.

Acetoacetat (AcAc): ficatul transformă grăsimea în acizi grași, care sunt ulterior transformați în corpi cetonici atunci când glucoza nu mai este disponibilă ca sursă primară de combustibil. Primul corp cetonic care este generat este acetoacetatul, care este excretat în principal în stadiile incipiente ale cetozei, dar ocazional în etapele ulterioare.

Acetat (Acetonă): Cel mai simplu beta-cetoacid, acetoacetatul, este transformat în acetonă sau beta-hidroxibutirat (BHB) (cunoscut și ca acetat). Corpul cetonic cel mai puțin răspândit, acetona, este expulzat prin plămâni ca deșeu, mai degrabă decât să fie folosit ca combustibil.

Beta-hidroxibutirat (BHB): Cel mai răspândit și mai stabil corp cetonic din sânge este BHB, care este transportat rapid în celule și folosit drept combustibil. Oferă aproximativ 70% din energia cetonică disponibilă și poate alimenta majoritatea necesarului de energie al creierului, precum și organele și mușchii.

Acum cunoști cele trei tipuri diferite de cetone, să discutăm despre diferitele proceduri de testare, tipurile de cetone pe care le identifica și rezultatele care sunt cele mai fiabile și cele mai puțin fiabile.

 

Benzi de urină: măsură de siguranță pentru diabetici

 

Benzile de urină evaluează nivelul de cetone prin scufundarea scurtă a benzii într-o probă de urină și comparând culoarea benzii cu culorile de pe ambalaj (rezultatele variază de la lipsa cetonelor la cantități foarte concentrate). Cu cât există mai multe cetone în urină, cu atât culoarea este mai intensa.

Scopul principal al benzilor de urina a fost de a monitoriza cetonele diabetului și de a ajuta la protejarea diabeticilor care dezvoltă neintenționat cetoacidoză. Cetoacidoza, care nu trebuie confundată cu cetoza nutrițională, este o afecțiune metabolică extrem de periculoasă, cauzată de deficitul de insulină. Se întâmplă atunci când nivelurile atât de glucoză, cât și de cetone sunt extrem de ridicate. Din acest motiv, benzile de urină sunt utile pentru a-i ține pe diabetici departe de probleme. Cu toate acestea, benzile de urină nu sunt de încredere în detectarea cetozei nutriționale sau cât de eficient corpul dumneavoastră utilizează cetonele ca combustibil, deoarece măsoară excesul de cetone sau eliberate în urină.

Uneori, atunci când organismul intră pentru prima dată în cetoză, va produce prea multe cetone acetoacetat, care vor fi detectate în urină. Poți crede în mod eronat că sunteți în cetoză dacă primesti o citire precoce a cetonelor ridicate pe o bandă de testare pentru urina. Din păcate, nu este cazul; mai degrabă, citirea este doar un marker al cetonelor suplimentare pe care le elimini prin urină, mai degrabă decât o măsurare precisă a nivelului tău de cetoză (cetone din sânge).

Pe de alta parte, chiar dacă esti într-adevăr în cetoză, testul de urină pe care îl faci câteva săptămâni mai târziu în timp ce urmați o dietă ketogenă e posibil sa nu arate nicio cetonă. Corpul tău devine mai eficient în conversia corpilor cetonici pe măsură ce se obișnuiește cu grăsimea și este mai puțin probabil să le elimine.

Nivelul tău de hidratare poate avea, de asemenea, un impact asupra preciziei; nivelurile variate de hidratare pot duce la constatări inconsecvente. În plus, când se compară culoarea benzii cu culoarea ambalajului, citirile pot fi puțin arbitrare. Citirea pe care o primesti este cantitatea totală de cetone care s-a acumulat de la ultima micțiune, nu un rezultat real.

Dacă cumperi benzi de urină, trebuie sa cumperi doar ceea ce vei folosi în 30 de zile, deoarece benzile sunt de obicei utilizabile doar timp de 30 de zile din ziua deschiderii flaconului. Acest lucru se datorează faptului că benzile sunt extrem de sensibile la aer și umiditate.

Concluzie: Când începi o dietă cetogenă, benzile de urină pot oferi funcția principală de siguranță medicală de monitorizare a cetonelor din urină la diabetici pentru a preveni cetoacidoza diabetică. Cu toate acestea, ele sunt mai puțin precise decât alte abordări în determinarea cetozei nutriționale.

 

Testul de respirație: indicatorul de acetonă

 

Înțelegerea modului în care cetonele sunt metabolizate în organism este esențială pentru înțelegerea testului de respirație. Nivelurile de acetonă din respirație sunt testate non-invaziv folosind aparate de măsurare a respirației. Procesul de metabolism al grăsimilor are ca rezultat formarea acetonei. Acetona iese prin aerul expirat datorită dimensiunilor sale mici.

Bomboanele pentru respirație, gumă de mestecat, unii înlocuitori de zahăr, tutun și țigări electronice, sirop de tuse, balsam de buze, apă de gură, pastă de dinți, alimente precum usturoi, băuturi precum alcool, cafea, ceai verde și băuturi fermentate, medicamente precum disulfiram, produse de curățare, spray-urile dezinfectante și factorii de mediu, cum ar fi temperatura respirației, sunt doar câteva exemple de factori externi care vă pot afecta nivelul de acetonă și pot duce la defectarea sau înfundarea senzorului. În cele din urmă, nivelurile de acetonă se pot schimba în funcție de nivelul tău de activitate, de ora din zi și chiar de modul în care respiri. Acest lucru poate schimba modul în care nivelurile noastre de acetonă se reflectă în respirație.

Atunci când iți evaluezi respirația, este vital să iei în considerare următorii factori: calibrarea dispozitivului, data de expirare a senzorului, metoda de respirație și factorii de mediu. Este esențial să ai capacitatea de a calibra senzorul cu un control cunoscut din cauza sensibilității sale la defecțiunea senzorului. Fiecare producător de aparatura de măsurare are specificații de calibrare și intervale de calibrare diferite. (De exemplu, o anumita solutie, gaz sau un anumit proces și frecvență poate fi necesar pentru verificare.) Pentru a fi sigur că utilizați un produs actual, consultați întotdeauna manualul de înlocuire a senzorului sugerat de producător. Senzorii de respirație cu acetonă se degradează în timp ca urmare a frecvenței și temperaturii testării.

Pentru probe de respirație precise și de încredere, modelele de respirație repetabile sunt esențiale. Dispozitivele diferite au abordări diferite de inspirație (hipoventilație) și expirație (hiperventilație). Cele mai bune mărci de aparate de măsurare a respirației sunt cele care compară în mod constant precizia spectrometrului de masă cu acuratețea clinică a senzorilor lor.

Concluzie: Testul de respirație nu detectează cetonele de care corpul tău are nevoie ca combustibil; în schimb, măsoară acetona, care este o consecință a metabolizării acetoacetatului. Citirile se pot schimba în funcție de o varietate de factori. Asigura-te că aparatul pe care îl selectezi are un senzor care poate fi schimbat și poate fi calibrat la un control cunoscut.

 

Testul de sânge: standardul de aur în măsurarea cetonelor !

 

Testul cetonelor din sânge face exact ceea ce scrie pe etichetă: măsoară nivelurile de cetone din sânge. Cu un aparat de măsură din sânge, este simplu de făcut acasă și oferă rezultate prompte și precise. Este de departe cel mai precis test disponibil pentru determinarea stării dumneavoastră de cetoză.

Cel mai activ tip de corp cetonic din sânge, beta-hidroxibutirat, care este creat în ficat, este măsurat cu testul de sânge. Cetona cea mai importantă de monitorizat este beta-hidroxibutiratul, deoarece este cetona primară pe care corpul tău o folosește în timp ce este în cetoză. Când testezi, rezultatul care apare pe analizorul de sânge corespunde concentrației curente de cetone din corpul dumneavoastră. Gândeste-te la asta ca la alimentarea dvs. de combustibil. Este o valoare exactă a cetonelor din sânge, fără presupuneri sau calcule necesare.

Testul de sânge, care măsoară cetona primară a corpului folosită ca combustibil pentru organism, este standardul de aur pentru determinarea stării tale de cetoză. Este o măsurătoare cantitativă care oferă informații despre metabolismul tau în timp real și este considerată cea mai precisă tehnică de diagnosticare disponibilă.

 

Concluzii

 

Cea mai precisă și de încredere abordare pentru a vă testa nivelul de cetonă este utilizarea unui test de sânge, indiferent dacă verifici cetonele pentru a verifica succesul unei diete, exerciții fizice sau plan de sănătate. Deși testele de urină și respirație pot detecta cetonele, acestea nu pot evalua cu exactitate nivelurile de cetone din sânge și nu testează tipurile potrivite de cetone. Această greșeală te poate determina să tragi concluzii incorecte cu privire la gradul de cetoză al corpului și, de asemenea, te poate face să înțelegi greșit modul în care organismul tau răspunde la anumiți factori în timp ce urmezi o dietă ketogenă sau primesti alte tratamente.

Despre dieta keto

O dietă ketogenă sau dieta keto este un plan de alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați care vă poate ajuta să ardeți grăsimile mai eficient.
Are numeroase beneficii dovedite pentru pierderea în greutate, sănătate și performanță, așa cum au demonstrat peste 50 de studii. De aceea este din ce în ce mai recomandata de tot mai mulți medici și profesioniști din domeniul sănătății.
O dietă ketogenă poate fi deosebit de utilă pentru a arde excesul de grăsime corporală fără a te înfometa, precum și pentru a îmbunătăți diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.
Studiile științifice au arătat în mod constant că, în comparație cu alte diete, keto și low carb sunt adesea mai eficiente pentru pierderea în greutate și îmbunătățesc anumiți markeri ai sănătății.
Acest lucru a fost demonstrat în mai multe meta-analize ale unor studii de înaltă calitate. De exemplu, aceasta:
The British Journal of Nutrition 2016: Efectos de dietas bajas en carbohidratos versus dietas bajas en grasas sobre el peso corporal y los factores de riesgo cardiovascular: un metanálisis de estudios controlados aleatorios
O dietă keto este o dietă foarte săracă în carbohidrați și mai bogată în grăsimi. Este foarte asemănătoare cu alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați.
Într-o dietă keto, mănânci mai puțini carbohidrați, menții un aport moderat de proteine și îți poți crește aportul de grăsimi. Reducerea carbohidraților aduce corpul într-o stare metabolică numită cetoză, în care grăsimile (din corpul tău și din ceea ce mănânci) sunt consumate pentru energie.
„Keto” într-o dietă ketogenă provine din faptul că permite organismului să producă molecule mici de combustibil numite „cetone”. Este o sursă alternativă de combustibil pentru organism, pe care o folosește atunci când glicemia (glucoza din sânge) este scăzută.
Când mănânci prea puțini carbohidrați sau prea puține calorii, ficatul produce cetone din grăsimi. Aceste cetone servesc ca sursă de combustibil pentru întregul corp, în special pentru creier.
Creierul este un organ flămând care consumă multă energie în fiecare zi și nu poate funcționa direct cu grăsime. Poate funcționa numai cu glucoză… sau cetone.
Într-o dietă ketogenă, întregul organism își schimbă alimentarea cu combustibil pentru a funcționa în principal pe grăsimi; arde grăsimile 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Când nivelurile de insulină sunt foarte scăzute, arderea grăsimilor poate fi mult crescută. Devine mai ușor să accesezi grăsimea stocată în organism pentru a o arde.

Acest lucru este grozav dacă încercați să slăbiți, dar există și alte beneficii, cum ar fi să vă simțiți mai puțin infometat și să aveți o aprovizionare constantă de energie, fără vârfurile glicemiei și blocările care apar adesea atunci când mâncați mese bogate în carbohidrați. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți alert și cu o concentrare mai bună.
Când organismul produce cetone, acesta intră într-o stare metabolică numită cetoză. Cea mai rapidă modalitate de a intra în cetoză este prin post – să nu mănânci nimic – dar nimeni nu poate posti veșnic.
O dietă keto, pe de altă parte, poate fi urmată pe termen indelungat și are ca rezultat și cetoză. Are multe dintre beneficiile postului, inclusiv scăderea în greutate, fără a fi nevoie să postești intens.
A SE CONSULTA MEDICUL SAU NUTRITIONISTUL PENTRU EVALUAREA POSIBILITATII DE A URMA DIETA KETO, ACEASTA AVAND SI CONTRAINDICATII IN A PUTEA FI URMATA !!!